DDS-CAD Elektra is electrical CAD-software ontwikkeld om aan de wensen van een installateur en adviseur te voldoen voor het efficiënt en nauwkeurig ontwerpen, berekenen en documenteren van gebouw gebonden elektro installaties. Staat DDS-CAD, zoals DDS zelf zegt, voor precisie, kwaliteit en innovatie? Wij hebben DDS-CAD Elektra uitvoerig voor u getest!
Data Design System
Data Design System (DDS) is opgericht in 1984 in Stavanger, Noorwegen. Inmiddels maken zij deel uit van de Nemetschek group en zijn er wereldwijd meer dan 15.000 actieve DDS-CAD-gebruikers. DDS-CAD biedt een hoogwaardige oplossing die processen en informatie-uitwisseling in de bouw (BIM) verbetert.
DDS heeft meerdere kantoren, te weten in Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Deze laatste bedient niet alleen de Nederlandse markt, maar ook de internationale distributiepartners. Binnen de Nederlandse markt, waar installateurs vooral bekend zijn met Autocad, Revit en Stabicad, is DDS inmiddels hard op weg om een naam op te bouwen.
Softwareoplossing DDS-CAD
DDS-CAD biedt verschillende modules in diverse configuraties voor de E- en W-installatietechniek. De software kan worden gebruikt voor afzonderlijke disciplines (bijvoorbeeld alleen elektrotechnisch) of als multidisciplinaire oplossing. Een gebruiker investeert enkel in de benodigde functionaliteiten.
Dankzij de modulaire opbouw biedt DDS-CAD de basis voor een multi-user omgeving. De verschillende modules kunnen gelijktijdig worden gebruikt, waardoor meerdere gebruikers op een netwerk op hetzelfde moment in het project kunnen werken aan verschillende disciplines of verdiepingen.
Geïntegreerde berekeningen
DDS-CAD onderscheidt zich van andere software oplossingen door het verstrekken van real-time, op het modelgebaseerde, geïntegreerde berekeningen.
Standaard in de DDS-CAD Elektra module zit spanningsverliesberekening, lichtberekening, kabellengteberekening en een automatische berekening van de prestaties van eindcomponenten via onder verdelers tot de hoofdvoeding. Dit zorgt voor een verhoogde efficiëntie en minimaliseert de kans op ontwerpfouten.
Automatische rapportages
Ook automatische rapportages zitten standaard in de DDS-CAD Elektra module. In de software zit er bijvoorbeeld het automatisch aanmaken en bijwerken van groepenverklaringen en automatische bijwerking van de elektrische installatieschema’s
2D, 3D, CAD en BIM
DDS-CAD Elektra maakt het mogelijk om complete elektrotechnische installaties voor gebouwen te ontwerpen en uitgebreide documentatie op basis van het BIM-model te produceren. Het grote voordeel van DDS-CAD is dat er zowel 2D/CAD als 3D/BIM ontworpen kan worden.
Support
Volgens DDS is het bieden van excellente support één van de punten waarmee zij zich onderscheiden in de markt. En dat is merkbaar. Tijdens kantooruren is het support team direct telefonisch bereikbaar. Als je een vraag hebt, krijg je onmiddellijk een productspecialist aan de lijn. Deze heeft zowel kennis van DDS-CAD als van installatietechniek. En kijkt, indien gewenst, op afstand mee in het specifieke DDS-CAD project, zodat je daarna direct weer verder kunt. Een supportvraag kun je daarnaast ook altijd mailen.
Open BIM
DDS-CAD is volledig gebaseerd op Open BIM. Dit is binnen de branche dé standaard voor samenwerking en uitwisseling met projectpartners in BIM-projecten, ongeacht de gebruikte BIM-software van de architect, constructeurs, etc.
Conclusie
DDS-CAD Elektra maakt het mogelijk om complete elektrotechnische installaties voor gebouwen te ontwerpen in 2D-CAD en 3D-BIM en uitgebreide documentatie te produceren. Ook geïntegreerde berekeningen behoren standaard tot de software. Met alle mogelijkheden die DDS-CAD Elektra beschikbaar stelt, is deze innovatieve electrical CAD/BIM- software zeer geschikt voor electro-installateurs en adviseurs die op zoek zijn een snelle, eenvoudig te leren en toekomstbestendige oplossing.
Voordelen:
- 2D, 3D, CAD en BIM
- Volledig Nederlandstalig
- Goede support en ondersteuning
- Open BIM
- Gebruiksvriendelijk
- Geïntegreerde berekeningen
- Automatische rapportages
Nadelen:
- Relatief minder bekend op de Nederlandse markt